У Србији се данас обележава Дан примирја у Првом светском рату. Тим поводом, на Спомен-гробље из Првог свестког рата, које се налази на Новом гробљу, цвеће су положиле делегације Ваљева и Војске Србије.

Председница Скупштине града Ваљева др Снежана Ракић и заменик председника Виктор Мићић су у име Града Ваљева положили цвеће, а у име Војске Србије је делегацију предводио пуковник Саша Стојиљковић, командант Другог центра за обуку.

„Дан примирја се обележава у целом свету, па тако и у Ваљеву. Са нама су данас и припадници Војске Србије, који су увек носиоци свих дешавања, која се односе на слободу и живот у Србији. Силе Антанте су 11. новембра потписале са Немачком примирје и од тог момента је Немачка капитуирала и наступила је слобода у целм свету, односно крај Великог рата. Српска војска је дала свој немерљив допринос и на овом месту ми данас, првенствено одајемо признање нашим прецима, који су у Великом рату дали своје животе и поставили темеље нове, слободне Србије.

Град Ваљево увек обележава и даје свој допринос, поштујући велика дела наших предака, који су у Првом светском рату прошли голготу и након тога јурнули у државу, не би ли је ослободили“, рекао је Виктор Мићић, након полагања цвећа и венаца.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

У Србији је 11. новембар нерадан дан, а празник је први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда, а ову биљку је 1884. године у околини Ниша открио доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића.