Молитвени скуп за душе  страдалих ученика и чувара у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, данас је у одржан у ваљевском Храму Васкрсења Христовог. Помен је служио епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свештеника Епархије ваљевске.

Ученици ваљевских школа, њихови учитељи и професори, родитељи и грађани Ваљева су присуствовали данашњем молитвеном скупу.

Владика Исихије је поручио да смо се данас окупили да учествујемо у болу и патњи најближих сродника и родитеља убијених и на Врачару и у Младеновцу, где се масовно убиство догодило током јучерашњег дана. 

„Смрт је неизбежна у овоземаљском животу. Она се најстрашније огледа у смрти невине деце, насилној смрти од оних који су били једни од њих. То нам показује да је човек, иако створен да наликује анђелима, способан да постане сличан отпалим анђелима и да се поистовети са ђаволом. У тој ђавоиманости човек може да одлучи хладнокрвно да има власт да узима животе ближњих. Уместо да их воли или бар трпи и подноси, он им узима дар Божји- живот“, поручио је владика Исихије у својој беседи и додао:

„Када стојимо пред овим страшним чином, можемо да се потрудимо, колико је могуће људској природи, да састрадавамо, да не измишљамо неке велике речи и покушавамо људском логиком да схватимо шта се дешава, већ да загрлимо једни друге и да се од срца помолимо за спасење душа оних који су побијени, верујући да су ушли у живот вечни као невино пострадале жртве и да су у загрљају Господа и спаса нашег Исуса Христа. Али, још више да се молимо за оне који су остали без детета, без брата или сестре, вољене личности, а сви спадамо у те, јер смо сви браћа у Господу“, рекао је владика Исихије.

Данас је у Србији проглашена тродневна жалост и од жртава незапамћеног злочина се опраштају грађани. Град Ваљево дубоко жали и саучествује у болу породица настрадале деце у ОШ „Владислав Рибникар“, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који је данас са грађанима Ваљева и својим сарадницима присуствовао молитвеном скупу у ваљевском Храму Васкрсења Христовог.

„Не постоји мерна јединица којом се може измерити било чији живот, а нарочито ако се ради о животу деце. Детињства и дечије радости насилно су прекинуте, њихова будућност избрисана. Ваљево жали над изгубљеним животима“, рекао је градоначелник.

„Овакав догађај поред тога што нас је дубоко потресао, за Град Ваљево остаће стална опомена да више и систематичније ради на безбедности не само деце већ свих грађана. У том правцу, све надлежне институције нашег града заједничким радом морају доћи до потпуне примене свих нових, али и већ постојећих Одлука и Закона Републике Србије. Најважнији задатак је  сада пред свима нама, да у себи сачувамо људскост, саосећање и разумевање једних према  другима“, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

фото: Епархија ваљевска