У Србији у суботу, 1. октобра почиње попис становништва и трајаће до краја октобра. На територији града Ваљева, који је подељен на 78 насељених места, радиће 161 пописивач, које чине наши суграђани свих генерација, који су се пријавили за овај важан посао. Они ће обилазити пописне кругове и пописивати станове, домаћинства и лица која живе у становима и кућама. Грађани ће одговарати на питања o месту рођења, образовању, економској активности итд , а на три питања која се тичу националне припадности, вероисповести и матерњег језика, нису обавезни да дају одговор.

Попис је законска обавеза грађана и Пописна комисија града Ваљева позива све грађане да се одазову попису и приме пописиваче који ће имати идентификационе картице са својом фотографијом. Попис је веома важан и ради се у читавом свету, јер подаци који се добију пописом омогућавају прављење евиденција и креирање политика. Сви подаци које грађани дају пописивачима су законом заштићени и неће се користити у друге сврхе, поручују из Републичког завода за статистику.

Први прелиминарни резултати овогодишњег пописа се могу очекивати већ крајем новембра, а на пролеће се могу очекивати и коначни резултати пописа јер се ове године попис први пут ради помоћу апликације на лаптоповима које ће пописивачи носити на терен, што ће омогућити бржу обраду података.

Према попису који је рађен 2011. године, на територији града Ваљева је живело 90.312 становника, од чега је 44.148 мушкараца и 46.164 жена. Просечна старост становника Ваљева је по последњем попису била 43 године, а настањених станова је било 40.612.

У Ваљеву ће радним данима за сва питања и недоумице око пописа бити отворен телефон 294-895 од 8 до 15 часова, док је Инфо центар за целу Србију доступан на броју 0800 444-005, од 8 до 20 часова и и-мејл: [email protected].