Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се у недељу, 30. јуна 2024. године у Бранковини.

Манифестација почиње од 8.30 часова, када је планиран почетак такмичења у припреми гулаша, након чега од 9.30 часова почиње изложба малина. Свечано отварање манифестације заказано је за 10.30 часова, након чега следи културно – уметнички програм.
У 11.30 часова одржаће се предавање Пољопривредне саветодавне и стручне службе за све заинтересоване пољопривредне произвођаче, након чега следи почетак Сеоских олимпијских игара, проглашење победника и додела награда.

„И ове године акценат је стављен на произвођаче малина, којој је и посвећена манифестација. Што се тиче Туристичког друштва „Љуба Ненадовић“ и Месне заједнице Бранковина, ми смо се и ове године потрудили да организујемо што је најбоље могуће манифестацију, да имамо што већу и бољу посећеност. Зацртани циљ за ову годину у односу на прошлу је био да доведемо још малинара са стране, где се Пољопривредна саветодавна и стручна служба максимално потрудила. Што се тиче самог програма, поред изложбе малина, имамо такмичење у кувању гулаша и ту ћемо изабрати прва три места. То је сада доста популарно, нама је ово друга година то да организујемо и прошле године смо имали око 12 екипа, а на данашњи дан смо већ негде око 15 екипа, што значи да се и тај део програма шири. У оквиру саме манифестације имамо и традиционалне Сеоске олимпијске игре, где ћемо имати пет дисциплина, а пријаве су у Спортском савезу Ваљево или на дан манифестације.

Иза нас је богато искуство, потрудићемо се да и ове године буде што квалитетније и боље, зато позивам све људе из Ваљева и околних места да дођу и посете манифестацију.

Често се постављало питање да ли та манифестација треба да се одржава, с обзиром на то да тренутно Бранковина није погодно поднебље за узгој малина због климатских промена. Међутим, ја ћу поновити и ове године, а то смо рекли и претходних, став Туристичког друштва је јасан и гласан, манифестација се одржава и одржаваће се“, поручио је Саша Јефтић, председник МЗ Бранковина.

Он се том приликом захвалио градоначелнику Лазару Гојковићу и граду Ваљеву – покровитељу манифестације, али и Туристичкој организацији Ваљева и Пољопривредној и саветодавној стручној служби на изузетној сарадњи и подршци.

Према речима Светислава Марковића, директора Пољопривредне и саветодавне стручне службе Ваљево, за сада је одабрано око 20 излагача и ове године ће се у више категорија оцењивати малине на овогодишњој манифестацији.

„Желим да се захвалим организатору ове манифестације која у Пољопривредној и саветодавној стручној служби види сарадника, јер смо на истом послу и задатку, да развијамо наше малинарство. У свим овим годинама које имају и успоне и падове, малинарство остаје један од битних аспеката развоја пољопривреде у Колубарском округу. Имајући у виду да велики број пољопривредних газдинстава своју егзистенцију заснива добрим делом на узгоју малина, Пољопривредна и саветодавна стручна служба је одрадила у претходних 20 -ак дана свој задатак, обишли смо велики број терена. Имаћемо више од 20 озбиљних произвођача из Колубарског округа и надамо се да ће ова изложба бити успешна као и претходне.

Морам да се надовежем и да кажем да имамо изузетно добрих произвођача и у околини Бранковине, иако је утицај климе значајно допринео да се наше малинарство у последњих неколико деценија помери ка тим вишим зонама. Међутим, уз добру агротехнику и мере, наши пољопривредни произвођачи могу да производе малине и у нижим крајевима. Апелујемо на пољопривредне произвођаче са једне стране и на наше грађанство са друге, да дођу и подрже ову манифестацију која је веома значајна за овај крај и за људе који живе на селу“, рекао је Марковић.

Уз дегустацију малина и производа од малине, гулаша, бројних пратећих програма, посетиоци ће и ове године уживати у богатом културно-уметничком програму.

„Посебно ми је задовољство да у име Предшколске установе „Милица Ножица“ најавим наступ деце из вртића Бранковина, на традиционалној манифестацији која траје већ шест деценија. Прошле године смо као васпитачи први пут одлучили да деца узму учешће на манифестацији, а с обзиром на то да деце заиста имамо доста и они самим тим учешћем чувају традицију свог родног места, ове године су нас деца и сама питала да ли ће опет наступати и сматрамо да наши најмлађи заиста треба да узму учешће у програму. Публици ћемо се представити музичким наступом и песмама које су везане за Бранковину, а поред нас ће наступити и Дом културе „Извор“, као и етно певачка група под руководством Миле Павловић. Желим да се захвалим целокупној организацији и да нагласим да имамо одличну сарадњу са МЗ Бранковина и надамо се и у наредним годинама да ћемо лепо сарађивати“, нагласила је Тијана Илић из ПУ „Милица Ножица“.