У Хали спортова данас су наши најмлађи суграђани имали прилику да учествују на “Малом сајму спорта”, а презентацију својих спортова имало је преко 20 клубова из Ваљева.

Својим присуством ову манифестацију увеличали су представници града Ваљева, Министарства спорта и Спортског савеза Србије.

“Веома је важно да приближиимо спорт деци и да им омогућимо да од најранијег узраста схвате колико је он пре свега значајан за здрав живот. Ваљево је град спорта, то увек волим да нагласим и веома смо срећни што се једна оваква манифестација одржава данас у нашем граду. Ово је сјајна прилика да и будући и садашњи спортисти од стручних људи из Спортског савеза Србије и Министарства спорта, чују вредне савете и искуства. Верујем да ће наши гости из Ваљева отићи пуни лепих утисака и да ће осетити спортски дух који постоји у нашем граду. Желим вам успешну манифестацију, да уживате данас и пуно добрих резултата у будућности”, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Министар спорта Зоран Гајић је приликом свечаног отварања манифестације поздравио присутне и поручио колико је важно бављење спортом.

“Изузетно је важно да се сви бавимо физичким кретањем и вежбањем, а колико се може видети, у граду Ваљеву спорт и вежбање је веома развијено. Онако како на први поглед могу да приметим, очигледно је да сте  сви у неким организованим системима вежбања, односно институцијама или школским секцијама, тако да је то нешто што је за велику похвалу и свакако да град Ваљево заслужује да има бољу спортску инфраструктуру од постојеће. Оно што бих ја вама хтео да поручим, а то је да свако од вас ко направи један тренинг је шампион и носилац златне медаље. Једина сигурна инвестиција је у здравље, кроз физичку активност и није важно да ли је то час физичког или тренинг. Све остале инвестиције у животу могу да пропадну, како финансијске, тако и емотивне. Ја вам желим да већ од сутра не прескочите тренинг и тако сваки дан читав живот и то ће бити највећа награда за све нас”, нагласио је Гајић.

“Мали сајам спорта” већ годинама уназад организује Спортски савез Србије, уз подршку Министарства спорта. Присутне је поздравио и Давор Штефанек, председник Спортског савеза Србије.

“Данас је празник спорта у Ваљеву. Зашто празник? Имамо два велика дешавања данас, а то је “Мали сајам спорта” и “Лигу малих шампиона”, коју организује Спортски савез Србије, уз подршку Спортског савеза Ваљева. Драга децо, знам да сте данас ту зато што волите спорт и спортски начин живота. Зато желим да вам свима честитам што сте изабрали праве вредности у животу и што сте на добром путу да постанете часни и одговорни људи. Честитам вам што у стварности која је пуна различитих изазова, са којима се тешко носите, сву своју енергију и време улажате у бављење спортом. Када сам био у вашим годинама и ја сам често морао да бирам између спорта, тренинга и изласка са друштвом. Било је тешко и наилазиле су ми мисли о одустајању, али је увек љубав према спорту побеђивала и водила ме напред, све до највишег простора и најсјајнијих медаља. Моја порука вама, који као и ја некада сањате снове о великим победама је да верујете и да никада не одустајете. Свима који се неће бавити професинално спортом моја порука је да спортски дух, здрав начин живота, поштен и фер однос задржите према свима заувек. Драга децо, када видим вашу решеност, победнички став, позитивну енергију, видим сигурну и напредну будућност наше земље! Хвала вам што иако још мали, делујете спреми за велика дела. Хвала вам што и нас велике инспириште  да будемо бољи. Ви децо само будите добро и радите добре ствари, а ми спортски радници, ваши учитељи, тренери и родитељи, бићемо увек ту да вам на вашем спортском и животном путу будемо подршка и осланац”, поручио је Штефанек.

Након свечаног отварања “Малог сајма спорта”, уследила је додела спортских реквизита Спортском савезу Ваљево и Школској управи.

“Иницијатива за ову манифестацију је потекла од Спортског савеза Ваљево и града Ваљева. Ово је веома добра промоција свих врста спортова и то баш код оне популације која је веома пријемчива за развој тих здравих спортских навика. То су деца од првог до четвртог разреда основне школе. Данас имамо децу из свих основних школа са територије града Ваљева и из градског дела и из руралног. Они ће данас овде моћи да виде које су то све карактеристике разних врста спортова, а за оне неодлучне, постоји могућност да се одлуче којим ће се спортом бавити. За спорт се везују само здрави синоними. Први је здравље, затим физичке активности, дакле све оно што је позитивно – дружење, тимски дух. Ми се заиста надамо да ће ова деца данас схватити колико је битно бавити се физичким активностима. Не само зато што развијамо добре навике, већ зато што то спречава разне болести, побољшава рад срца, отклања нервозу и слично. Спортски савез Србије је поделио одређене спортске реквизите, а Школска управа и Спортски савез Ваљева ће то поделити свим основним школама, тако да ће и то веома користити нашој деци”, рекла је др Зорица Јоцић, начелница Школске управе.

Манифестацији “Мали сајам спорта” претходило је предавање Антидопинг агенције Републике Србије под називом “Основе борбе против допинга у спорту”, које је одржано у сали Скупштине града Ваљева.