На Васкрс, највећи хришћански празник, биће уприличена чувена „Туцијада“ у Оглађеновцу.

Почетком двадесетог века у Оглађеновцу је пронађено извориште киселе воде. На том изворишту се народ окупљао свакодневно, а највише празницима. На највећи хришћански празник, Васкрс, заживео је народни вашар, па је поред народног весеља народ организовао и такмичење у туцању васкршњим јајима.

Црквена општина Оглађеновац је 1997. године одлучила да оживи ову традицију и назове је „Туцијада“, а разлог за оживљавање ове традиције је да се Васкршњи празник учини што садржајнијим.
Такмичари из Београда, Ваљева, Шапца, Лазаревца и других места у Србији такмичење су почели да посећују већ после друге године одржавања. На првој „Туцијади“ одржаној 1997. учествовало је 25 такмичара, а на четрнаестој одржаној 2010. године поред неколико стотина гледалаца учествовало је 242 такмичара. Ова чињеница само потврђује све већу популарност коју такмичење из године у годину добија.

„Велико ми је задовољство да угостимо људе који су одговорни за организацију неколико манифестација на подручју села Оглађеновац. Данас са великом задовољством желим да најавим 28. по реду „Туцијаду“, у организацији Завичајног братства „Мали корак“ и Црквене заједнице, а уз подршку града Ваљева. Пре 28 година група верника заједно са протом Грозданом Гајићем, осмислила је и организовала прву „Туцијаду“, свесни значаја очувања српске традиције и културног наслеђа, а у име Христовог васкрсења и победе живода над смрћу“, поручио је на данашњој конференцији за новинаре Виктор Мићић, начелник Колубарског округа.

Организатори су нагласили значај ове манифестације у Оглађеновцу, која је после „Туцијаде“ у Мокрину најпознатија.

„Имамо лепу традицију, неколико година смо само млађи од „Туцијаде“ у Мокрину, која је веома позната, али једно мало село какво је Оглађеновац, заиста је изашло на мапу Србије по овој активности. Што се тиче простора, већ смо имали акцију уређења. Ту је учествовао и „Видрак“ са неколико својих људи и наши мештани, тако да је простор око цркве и школе сређен и спреман за госте. Правила „Туцијаде“ ми повремено мењамо, тачније слушамо глас народа.

Такмичари се пријављују, организујемо их у осам група, тако да добијемо победнике група и онда идемо у полуфинале и финале. Од прошле године смо омогућили учесницима који изгубе да се могу пријавити још једном, они формирају ту осму групу и учествују равноправно даље. Морам да кажем да увек имамо одређене награде, ту су спонзори, а саму манифестацију подржава годинама и град Ваљево и ми смо им веома захвални. Дакле делимо дипломе и пехаре за прва три места, као и симболичне награде“, нагласио је Војимир Ашковић.

Другог дана Васкра одржаће се дечја „Туцијада“ код школе у Оглађеновцу. Према речима организатора, у Оглађеновцу је у близини цркве подигнут Крст, односно споменик сељаку од осовина старних шинских кола, а како мештани желе да и тај простор оживи, биће одржана дечја „Туцијада“ и на трећи Васкрс на том месту.


Програм манифестације:

Први Васкрс
05:00 Васкршња литургија
06:30 Васкршња здравица у црквеној сали
10:00 Почетак спремања котлића
12:00 Упис такмичара који желе да учествују у једној од три дисциплине
13:00 Бацање камена са рамена и вуча конопца
Почетак такмичења у дисциплини најбрже јаје
14:00 Свечано отварање Туцијаде-избор најлепше корпе јаја
14:30 Почетак такмичења у дисциплини најтврђе јаје
16:30 Лутрија
17:00 Проглашавање победника у свим дисциплинама и додела награда и диплома
18,00 Вечерња служба уочи Ђурђевдана

Други Васкрс
Ђурђевдан – Слава Храма
08:00 Литургија Св.Вм. Георгија у цркви у Оглађеновцу и резање славског колача
12:00 Упис деце-такмичара који се такмиче на дечијој „Туцијади“ кoд школе
13:00 Дечија „Туцијада“
14:00 Проглашење победника, додела награда и диплома

Трећи Васкрс
08.00 Света литургија
12:00 Дечија „Туцијада“ код Крста
13:00 Проглашење победника