Поводом израде Програма развоја туризма града Ваљева за период од 2023-2030. године, данас је у Градској управи одржана јавна расправа.

Програм развоја туризма града Ваљева за 2023 – 2030. годину припремљен је у складу са Законом о туризму Републике Србије, Законом о угоститељству и усаглашен са усвојеном Стратегијом развоја туризма Републике Србије. Програм је усаглашен и са Правилником о садржини и начину израде програма развоја туризма.

„Ово је стратегијски документ на период од седам година и он даје неке стратешке смернице куда туризам треба да крене. Осврће се и на конкурентске предности града Ваљева и даје још неке смернице за побољшање општих услова развоја туризма у Ваљеву. Документ се у првом делу бави анализом тренутног стања, док у другом делу даје конкретне предлоге за унапређење и дефинише посебне циљеве. Програм се највише фокусира на развој „MICE“ туризма, односно акценат je на организацији догађаја, конференција и конгреса у Ваљеву, будући да је то јако захвална циљна група. Поред тога користимо и ресурс који већ имамо, односно природу и окружење Ваљева, тако да се Програм бави и туризмом тзв. посебних интереса, односно све оно што подразумева авантуристички туризам и што се темељи на природи. Као трећи сегмент, то је култура – манастири, културно окружење, све што имамо од наслеђа, преко културних институција у граду и слично“, нагласио је Милош Гајић, сарадник Центра за истраживање туризма из Новог Сада.

На питање да ли су мапирани проблеми са којима се Ваљево суочава када је реч о туризму, Гајић је одговорио да Ваљево има сличних проблема као и други градови сличне величине, а то су неразвијена саобраћајна инфраструктура, као и недостатак стручног кадра у туризму, али је додао и по чему се наш град издваја.

„За разлику од других градова, Ваљево има невероватне природне целине. Неке су добро искоришћене, односно стављене у туристичку фукцију, а друге су још увек на нивоу потенцијала. Тренутно се Дивчибаре највише издвајају, по томе Ваљево има већ неки имиџ, јер гости најчешће долазе на Дивчибаре. Имамо наравно и ноћења која се остварују у самом граду, али у нешто краћем боравку него на Дивчибарама. Тиме се програм и бави, да дефинишемо да туристи не долазе насумично, већ то све треба уобличити у туристички производ, дакле да интегришемо све у целину и обједињено представимо туристима“, нагласио је Гајић.

Према његовим речима, у Програму су дефинисани и различити маргетинг алати, који дају предлоге на који начин се могу искористити потенцијали Ваљева. Такође, Гајић је нагласио да је било преко 19 састанака са представницима града Ваљева и да представљени резултати у Програму ниси произвољни, већ подаци који су добијени искључиво са терена.

„Дефинисали смо и различите маркетинг алате који треба да дају предлоге како да искористимо трендове који су брзи и краткорочни, али знају јако добро да дају резултате. Сам програм даје конкретне предлоге на којим се платформама треба промовисати.
Било је конструктивних састанака са представницима града, невладиним организацијама, свим институцијама које се баве туризмом у неком свом сектору. Рађена су анкетирања, тако да подаци који су дати су прикупљени са терена, нису произвољни. Важно је напоменути да Програм даје смернице, али није обавезујући. Даје правце куда све треба кренути и надамо се да ће Ваљево и Туристичка организација то испратити“, закључио је Гајић.

Програм је конципиран тако да буде оперативан и применљив и да послужи свим представницима јавног и приватног сектора у усмеравању својих активности развоја туризма, а главни циљ Програма је да дефинише стратешке правце развоја туризма града Ваљева, да допринесе унапређењу његове конкурентске позиције на тржишту, као и опште услове за унапређење туризма.