У оквиру овогодишњег Сајма привреде Западне Србије – СПРЕГ, данас се у „Омни центру“ одржава Сајам запошљавања. У потрази за новим радницима је 18 компанија, које су исказале потребе за око 300 радника.

„Велико ми је задовољство да вас поздравим у име градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића и у своје лично име. Град Ваљево је одговорном политиком у претходном периоду довео три велика инвеститора, која ће кроз одређено време запослити 2350 радника. Морам да кажем да су поред тога отворена и два нова вртића, која су већ запослила 107 радника и очекујемо до краја године отварање трећег вртића, који ће запослити још око 50 радника и тада већ долазимо до 2500 радних места. Мислим да су то велике ствари за наш град и за све наше суграђане. Желим вам пре свега успешан дан, а срећу бих пожелео и тражиоцима посла. Да нађу адекватно радно место, а са друге стране и послодавцима да нађу адекватну радну снагу“, рекао је Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

Директор Националне службе за запошљавање – филијале у Ваљеву Милан Ђенадић је нагласио да је предност оваквих сајмова што незапослена лица имају директан сусрет са компанијама и што на једном месту могу да конкуришу на већи број слободних радних места.

„Оно што је евидентно јесте да на данашњем Сајму учествује 18 компанија и што је још важније, те потребе нису тренутне, него и у наредних шест месеци ће имати у плану да запосле тај број људи. За наше суграђане који долазе на Сајам запошљавања је важно да знају да имају могућност да конкуришу сви, без обзира на ниво квалификација или образовања. Као и увек, највише су исказане потребе за радницима у машинској и електро струци, грађевинској струци, радницима у производњи. Важно је поменути да смо на овој манифестацији коју већ неколико година организујемо у оквиру СПРЕГ-а, спојили понуду привреде овога краја са потребама за радницима и оно што је такође важно је да ће наши суграђани моћи да конкуришу на једном месту код већег броја послодаваца, да се лично представе послодавцу и тиме скрате пут од саме информације за слободним пословима до добијања посла. Циљ нам је да представимо слику града, односно понуду слободних послова у граду на једном месту и сви ови послодавци који су се одазвали на данашњем Сајму запошљвања јесу послодавци са којима ми интензивно сарађујемо и наставићемо сарадњу и у наредном периоду“, нагласио је Ђенадић.

Присутнима се обратила и Весна Кудић, директорка Регионалне привредне коморе Колубарског и Мачванског управног округа. Она је најпре поздравила све учеснике Сајма запошљавања, али и послодавце који су исказали интересовање за великим бројем радних места.

„У односу на претходну годину, забележен је раст стопе заспослених на територији свих локалних јединица Регионалне привредне коморе Колубарског и Мачванског управног округа. Највећи раст запослених забележен је у наша три регионална центра, то су градови Шабац, Лозница и Ваљево. Они чине 65 % од укупног броја запослених на нашем региону. У последње време привредници се све чешће сусрећу са недостатком стручног кадра највише у индустрији металској, тестилној и грађевинској, а као решење тог проблема видимо у што већем укључивању привредника у систем дуалног образовања. На крају, пожелећу нашим привредницима успешан Сајам запошљавања и велики број квалитетних кандидата за тражена занимања“, поручила је Кудић.

Највише слободних послова понуђено је радницима машинских, електро и металских занимања, од трећег до седмог нивоа квалификација (металостругар, металоглодач, металобрусач, оператер на машинама за бризгање пластике, оператер у штампи, механичар, дипломирани машински и електро инжењер различитог смера).

Незапослени на сајму имају прилику да предају своје радне биографије и конкуришу за радна места која су понудили неке од највећих компанија у Колубарском округу: „Крушик“, „Турна пластик“, „Хансгрохе”, “Горење“, “Електроволт“, „Вали“, „Публик“, „МПК Трејд“, “Блист“ и многе друге компаније.