Агенција за безбедност саобраћаја објавила је јавни позив за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор, који служи да заштити возача трактора приликом превртања. Сва заинтересована правна и физичка лица могу се пријавити путем сајта Агенције.

Тим поводом, позивају се сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије која испуњавају услове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, да закључно са 30. септембром 2023. године поднесу захтев Агенцији за безбедност саобраћаја. Захтеви за субвенционисану доделу заштитног рама подносе се Агенцији у затвореној коверти на адресу: Булевар Михаила Пупина број 2, 11070 Нови Београд, са назнаком „Захтев за субвенционисану доделу новог заштитног рама“.

Фото:  https://www.abs.gov.rs/

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је определило 125.000.000 за субвенционисану доделу заштитног рама из буџета Републике Србије у 2023. години. Планирано је да се субвенција према Уредби спроводи и у наредној години.

Подсећамо да је једна од главних мера за смањење броја страдања услед превртања и покушај минимизирања повреда возача трактора, када дође до незгоде, уградња испитаних и одобрених заштитних структура (рамова). Заштитни рам служи да пружи заштиту возача трактора приликом превртања. У Републици Србији, у протекле три године, у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори, изузимајући несреће ван путева (њиве, шуме, ливаде), погинуло је 83, а повређено 542 лица.

Јавни позив са пратећим формуларима за подношење захтева, као и све додатне информације, могу се наћи на сајту Агенције: https://www.abs.gov.rs/%D1%81%D1%80/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-subvencionisanu-dodelu-zastitnog-rama-za-upotrebljavani-traktor .