У Ваљеву ће се од 16. до 18. маја одржати 40. Џез фест. Према речима уметничког директора Фестивала и фронтмена групе „Неверне бебе“ Милана Ђурђевића, овај јубиларни фестивал има за циљ да превазиђе локалне оквире и локалне границе.

У Омни центру ће 16. маја од 21 час бити одржан концерт једне од највећих звезда џез музике Ђина Ванелија. Потом ће 17. маја на Тргу Десанке Максмовић наступити Слободан Драговић и његов квинтет, један од најперспективнијих младих пијаниста и ваљевске групе „Механички балет“ и „Мрежа“.

На истом месту, на Тргу Десанке Маскимовић ће 18. маја од 21 час наступати Биг бенд РТС-а са Урошем Перићем и извешће репероар Реј Чарлса. Те вечери наступиће и ваљевски бендови „Пеђа Пилот Блуз Бенд“ и „Мјузикал докторс“.

„За ових седам година колико сам овде, покушао сам да направим један искорак по питању схватања шта џез фестивал треба да донесе. А то је потпуно отварање, јер ако останемо затворени, онда ћемо ући у слепу улицу и то нема перспективу. У том смилу, 40. Ваљевски џез фест отвара своја врата једној интернационалној звезди Ђину Ванелију, џез икони у свету“, најавио је Ђурђевић.

Према речима Милана Ђурђевића, генерације су расле уз Ванелијеву музику, а сада се остварује сан да ће Ђино Ванели поред Амстердама, Копенхагена и Цириха, свирати и у Ваљеву.

„Први пут са поносом могу да кажем да Ваљево има интернационални џез фестивал, а то је све било могуће захваљујући подршци Града Ваљева, Министарства културе, СОКОЈ-а и донатора. По мом субјективном осећају, мислим да ће Ванелијев концерт бити један од најбољих концерата који ће се икад десити овде. Интересовање за овај концерт превазилази наше капацитете и имамо још мало карата, па је ово позив да они који желе да дођу на концерт, буду брзи и купе што пре карте“.

Милан Ђурђевић

Весељко Белушевић, извршни директор фестивала је рекао да ће у сали Омни центра бити 500 места, продукција ће бити на врхунском нивоу и сви ће посетиоци добро видети и чути концерт, ма где били у сали.

„Било је захтевно организовати овај фестивал, а нарочито концерт Ђина Ванелија, јер желимо да будемо добри домаћини и да сви буду задовољни“, истакао је Белушевић.

Микица Ђурић из групе „Механички балет“ се осврнуо на ваљевску музичку сцену.

„Последњих неколико година су се сви ваљевски музичари трудили, а нарочито када се променио однос руководства Града према њима, добили смо елан и жељу да учествујемо. За нас је то велика част да учествујемо и било је велико интересовање, после дуго година затишја и сивила.

Сва четири бенда ће приказати своје ауторске композиције које припремају  за снимање, или су већ снимили. „Механички балет“ ће свирати комбинацију њиховог виђења џез музике и неке своје песме са новог албума у рок маниру. Група „Мрежа“ ће радити своје песме које су снимили у студију „Кебац“ што је веома похвално и композиције других аутора. „Пилот блуз бенд“ ће свирати нове ствари и стандардни материјал“ „Мјузикал докторс“ су завршили свој материјал који ће редставити.

Љубав нас свирача и музичара у овом граду према џезу је остала искрена и дубока. И то је врло важно да су организатори препознали ту жељу и љубав, као и поштовање према овом фестивалу свих ваљевских свирача. Сви су срећни и осећамо се важни и испуњени  љубављу према свима вама, према Ваљеву и Џез фестивалу“, закључио је Микица Ђурић.

Микица Ђурић. Весељко Белушевић, Милан Ђурђевић, Маријана Рајић

Према речима организатора, интерeсовање за овогодишњи фестивал исказали су бројни гости из региона и Европе, па се очекује да Ваљево идуће недеље буде центар културе.

Пријатељи овогодишњег Фестивала, поред Града Ваљева су Министарство културе, СОКОЈ, компаније „Гејт“, „ДС Смит“, „Енел“, „Блист“, „Кинг комерц“ и „Ваљевска пивара“.