За Србију, Град Ваљево и његова централна градска зона су били предмет трансдисциплинарног пројекта урбане регенерације који је укључио наставнике и студенте са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, грађане, администраторе, локалне професионалце и друге актере из града Ваљева, Србије и иностранства у процесу заједничког дизајна.

У уторак, 14. новембра 2023. године ће се у Ваљеву одржати мултипликативни догађај, који се састоји од једнодневног догађаја који ће се одвијати у две фазе.

Током преподнева, у Великој сали Скупштине града Ваљева биће одржан семинар о искуствима пројекта у Ваљеву и одвијаће се кроз видео презентације, дебате, интервјуе са изабраним саговорницима и учесницима, уз представљање резултата CliCCHE пројекта и ширење знања у вези са утицајем климатских промена на урбано здравље и могућностима унапређења урбане средине Ваљева у правцу повећавања квалитета живота у граду.

Поподневне активности ће се односити на дистрибуцију резултата пројекта директно на лицу места, у циљној области експериментисања кроз партиципативно дешавање. Користећи непосредан и занимљив језик јавне уметности, пажња ће се усмерити на тему која посебно погађа Ваљево, односно потребу да се дејствује у правцу смањења оних аерозагађења која доводе до нежељених промена у локалној микроклими.

Студенти Универзитета у Београду – Архитектонског факултета ће импровизовати уметничке перформансе и инсталације, како би мотивисали децу и грађане да постављају питања о здрављу и климатским променама, као и о могућим мерама ублажавања негативних ефеката на квалитет живота у граду.

Предвече, на крају активности, биће отворена изложба радова студената Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, који су у оквиру CliCCHE пројекта рађени за централну зону Ваљева.

Остали пројектни партнери из иностранства ће такође присуствовати семинару путем видео конференције. Манифестација „SOS AIR” одржаће се уз учешће грађана, деце, представника локалне самоуправе и локалних јавних предузећа, невладиног и приватног сектора, као и професора и студената са Универзитета у Београду – Архитектонског факултета.

Аниматори рада са грађанима биће студенти уз допринос локалних актера. Овај догађај има за циљ да трансформише дизајн у акцију, како би се подстакао развој различитих форми активног грађанства свесног проблема и способног да самостално решавају проблеме настављајући потенцијалне будуће пројекте, али и да се студенти обуче за дебату са грађанима у погледу њихових будућих професионалних активности. Семинар за дисеминацију биће емитован путем веб конференције како би се омогућило учешће иностраним партнерима пројекта. Делови мултипликативног догађаја ће бити снимљени и биће доступни на веб страници пројекта: www.clicche.org .

Програм:

14. новембар 2023.
Преподневна сесија 10:00 – 12:00
Велика сала Скупштине града Ваљева

09:00 Долазак делегације Универзитета у Београду – Архитектонског факултета у Ваљево

09:30 PRESS конференција / Регистрација учесника и подела радног материјала

10:00 Отварање преподневне сесије

10:15 Поздравна реч – Велика сала Скупштине града Ваљева

10:30 Радни део преподневне сесије – семинар

12:00 Завршетак преподневне сесије

Поподневна сесија 13:30 – 15:30
Плато испред ЦЗК Ваљево према Колубари, Чика Љубина 25
У случају кише, улазни хол ЦЗК Ваљево, Чика Љубина 25

13:00 Регистрација учесника и подела радног материјала

13:30 Почетак поподневне сесије

15:00 Отварање изложбе

15:30 Завршетак поподневне сесије

Лoкални партнери CliCCHE пројекта:

О CliCCHE пројекту:

Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу (CliCCHE) је Еразмус+ европски пројекат који има за циљ да развије и тестира нова искуства у настави и учењу на техничким факултетима европских универзитета у циљу побољшања знања о стратегијама прилагођавања на климатске промене и за ублажавање утицаја на здравље људи у оквиру пројеката урбане регенерације. 

CliCCHE партнерство окупља четири академска партнера, истраживачки центар и четири града из Италије, Кипра, Португала и Србије: Универзитет Камерино, Италија; Универзитет у Београду, Србија; Национални истраживачки савет, Рим, Италија; Кипарски институт, Никозија, Кипар; Универзитетски институт из Лисабона, Лисабон, Португал и придружени градови: Град Ваљево, Србија; Сан Бенедето дел Тронто, Италија; Лисабон, Португал; Општина Строволос, Кипар.  

Више о пројекту: www.clicche.org