Заједничким снагама деце и родитеља, чланова Удружења “Загрљај”, БК “Спутњик-Мет”, запослених у предузећу “Агроразвој – ваљевске долине”, на претходно очишћеном  и припремљеном терену у Парку Пећина, засађено је преко 300 нових садница црног и белог бора.

“Један хектар шуме годишње у просеку веже 15 тона угљен диоксида, ослободи 11 тона кисеоника и филтрира педесет до седамдесет тона прашине. Овде садимо око 300 садница белог и црног бора, а ускоро нам стиже и око 100 садница лишћара, липе, ликвидамбара и албиције.

Иначе албиција, позната и као кинеска мимоза, је ретко заступљена у парковима, тако да је Пећина можда први парк у Србији са овом врстом. Показало се да су албиције засађене око “Здрављака” одлично прихватиле земљишне услове, добро подносе високе температуре, а лепе су и листом и цветом. Овом акцијом желимо да упутим јасну поруку о значају очувања животне средине, као и о значају сваког посађеног стабла, јер је то залог за будућност”, поручио је Ђорђе  Чолић, стручни сарадник за шумарство у предузећу “Агроразвој – ваљевске долине”.

“Агроразвој – ваљевске долине” ове године за набавку садница определило је 1,2 милиона динара и набавило је до сада 500 декоративних садница и жбунастих врста, као и 350 садница лишћара и четинара.

Акцију садње белог и црног бора организовало је ЈП “Агроразвој – ваљевске долине”, у сарадњи са Удружењем „Загрљај“ и БК „Спутњик-Мет“, а под покровитељством града Ваљева.