Бригадни генерал Крис А. Мекини и отправник послова Амбасаде САД Џон Гинкел боравили су данас у Ваљеву, поводом свечаног отварања вртића „Бамби“, чија је доградња завршена уз помоћ војске САД.

Присутне је најпре поздравио директор Предшколске установе „Милица Ножица“ Милан Радовић.

„Задовољство ми је и част да вас поздравим у име деце и запослених у ПУ „Милица Ножица“ и у своје лично име. Посебно сам захвалан Канцеларији за одбрану САД, који су издвојили средства за доградњу вртића „Бамби“. Поносни смо јер смо у рекордном року успели да опремимо овај вртић. Хвала још једном нашим драгим донаторима и пријатељима. Ваљево иде добрим путем – три нова вртића и рекордан број уписане деце, што је до сада био велики проблем“, поручио је Радовић.

Бригадни генерал Крис А. Мекини, поручио је да је у реконструкцију вртића „Бамби“ уложено укупно 1,1 милион америчких долара, што представља највећи такав пројекат у Србији до сада и значајно улагање које ће деци Ваљева омогућити кључан почетак образовања, а родитељима обезбедити боље услове за рад.

„Створили смо сјајне могућности, имамо додатни простор за 220 малишана, 1.200 квадратних метара новог простора, сигурног и безбедног окружења у коме ће деца моћи да се друже, уче и постану будући лидери Србије. Била нам је велика част да смо могли да помогнемо у овом пројекту, као једна од најважнијих и најлепших хуманитарних видова помоћи и доприноса америчке владе. Значај овог пројекта је то што на овај начин помажемо да заједница расте, ово је од великог значаја за родитеље који ће сада бити безбрижни јер ће моћи обоје да раде, остављајући своју децу у безбедном и сигурном окружењу“, поручио је Мекини.

Програм хуманитарне подршке је усмерен на унапређење основних услуга, укључујуцћи улагања у образовање у раном периоду детињства и здравствене услуге усмерене на спасавање живота. Улагањем у америчко-српско партнерство, овај програм је од 2008. године обезбедио више од 18 милиона долара за различите пројекте који су спасли животе и помогли да се најмлађи грађани Србије припреме да остваре свој потпуни потенцијал као ангажовани и продуктивни грађани.

Поред новоотворених вртића „Мали принц“ и „Палчица“, вртић „Бамби“ ће бити капацитета до 220 места, чиме Ваљево у потпуности решава проблем листе чекања за упис ваљевских малишана у обданиште.