Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” добитник је Изузетне Вукове награде за изузетан допринос унапређењу културе, образовања и науке у Србији и у свесрпском културном простору за 2023. годину.

Вукову награду додељује Културно-просветна заједница Србије, а на традиционалној свечаности у Председништву Републике Србије награда је уручена директорки библиотеке Виолети Милошевић.

Свечаност поводом овог вредног признања уприличена је у Свечаној сали Ваљевске гимназије, уз присуство Епископа ваљевског г. Исихија, градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића, представника Војске, Библиотеке, Културно-просветне заједнице Србије која ово признање додељује, угледних београдских и ваљевских установа, али и бројних грађана.

“У времену дигитализације и нових технологија, Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” не само да је успела да нађе начин да се прилагоди потребама читалаца, него и да подигне квалитет рада и услуге на један веома висок ниво. Поносан сам што Библиотека из нашег града показује да књига и читање имају будућност и што је њихов напор препознала Културно-просветна заједница и наградила је са Изузетним Вуковом наградом”, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Живорад Ајдачић, један од чланова жирија и генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије, која 60 година уручује Вукову награду, нагласио је да је жири од 87 пристиглих предлога одлучио да додели 10 Вукових и 4 Изузетне Вукове награде.

“Жири није имао много проблема да ову институцију издвоји из Вукове награде у Изузетну Вукову награду. Основана пре 155 година, Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” спада у ред установа са најдужим трајањем у Србији, одавно је почела као једна од најуспешнијих установа културе, не само у ваљевском крају него је постала узор другим библиотекама у Србији, пре свега по једном свеобухватном програму који је успела да развија последњих десетак година и залагању да знање буде својина свих генерација, од најмлађих њених корисника, па све до пензионера, али и по књижевним наградама “Десанка Максимовић”, “Љубомир П. Ненадовић”. Стављајући читање у први план, она је сваком кориснику омогућила да библиотеку доживљава као свој дом и место где може потражити одговор за сваку своју упитност, постала је тако ослонац за сваког Ваљевца”, казао је Ајдачић.

Присутнима се у име славодобитника Изузетне Вукове награде обратила директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић.

“Награду коју смо, кажу, одавно заслужили, прихватамо као признање за вредан и амбициозан рад, стручности и посвећеност послу. Вечерас сам од пријатеља добила дивну поруку, која у једном делу гласи: “Ходајте знајући да никада нисте сами и да су уз вас они који вас цене и воле.” Хвала вам што сте дошли да поделите радост успеха. Што сте били уз нас и са нама док смо остваривали своје пројекте. Хвала вам што делите нашу визију и што ћете бити уз нас када будемо корачали ка новој будућности за Библиотеку и наше Ваљево.

У овом тренутку, наша заједничка обавеза јесте да за генерације које долазе створимо нову библиотеку, прилагођену савременим технологијама и новим корисницима. Молим вас да нам у томе помогнете, јер после 155 година од оснивања Читаонице ваљевске, Ваљево заслужује нову зграду као остварење вишедеценијских снова”, нагласила је директорка Матичне библиотеке Виолета Милошевић и изнела вредне бројке и податке, међу којима и да Библиотека данас има око 140.000 књига и исто толико часописа и других периодичних публикација, да је њен фонд доступан 24 сата свим корисницима, са било које приступне тачке у свету, захваљујући моћној дигиталној бази, затим да је скоро 84.000 записа, односно, близу 138.000 примерака књига видљиво у информационом систему COBISSMBVA, да је учешћем у овом систему корисницима омогућен приступ моћној бази COBISS Србије која се сваког тренутка увећава, а која садржи скоро 4 милиона библиографских записа, као и да сваког дана у Библиотеку уђе у просеку 180 корисника да би позајмило књигу, добило информацију, користило Читаоницу, дошло на културни програм или неку едукацију, а међу којима је 50% оних до 14 година, а од тог броја је половина оних до седам година живота.

Честитке су на свечаности упутили и директорка ОШ „Андра Савчић“ мр Ана Савковић, новинар и публициста Милош Јевтић, професор Филолошког факултета у Београду др Александра Вранеш и читатељка Ивана Митровић.