Председник Србије Александар Вучић најавио је финансирање изградње канализационе мреже на Дивчибарама. Град Ваљево је завршио пројектну документацију и очекивања су да ће већ на јесен први радови бити започети.

Члан Градског већа Владимир Благојевић каже да се град већ дуги низ година бави овом проблематиком и да је уз подршку Министарства заштите животне средине и Канцеларије за јавна улагања пројектовање завршено.


„Након неколико година пројектовања и усаглашавања, а посебно ове године, где смо три пута добијали сагласност Министарства заштите животне средине, имамо напокон изведен пројект до савршенства, до најситнијег детаља и можемо да кренемо у грађевинске дозволе и јавну набавку. Што се тиче грађевинске дозволе, иду две, једна је за саму мрежу, а друга је за постројење за пречишћавање отпадних вода са припадајућом саобраћајницом. Једна од грађевинских дозвола за постројење је већ издата, а друга ће за неколико дана“, каже Благојевић.

Он наводи да Град већ сада почиње припреме тендерске документације, како би сами радови након спроведнеог тендера и започели.

„Надамо се да ћемо ускоро имати и извођача, када би све ишло редовно, то би можда било већ и у августу, да би чак у септембру могли да почнемо радове. Све зависи од тока јавне набавке. Не треба заборавити да је председник Вучић ову канализацију обећао када је био на Дивчибарама и то се ево сада и остварује. После струје и воде, канализација је један од приоритета и заиста имамо разлога да будемо задовољни најављеним улагањем“, нагласио је Благојевић.

Према његовим речима, прве процене вредности комплетне инвестиције прилазе цифри од 20 милиона евра, али постоји и трошак сервисних саобраћајница за које се предвиђа да би могле коштати и до 2 милиона евра. Најављује да ће изградња саобраћајница вероватно ићи на терет градског буџета.

„ Што се тиче постројења за пречишћавање отпадних вода, ми смо радили опсежне анализе, како би дефинисали потребе Дивчибара и дошли смо до закључка да је неопходно постројење капацитета 16 000 корисника. Оно је пројектовано на начин да може примити већи обухват корисника, али и мањи у зависности од потребе“, наводи Благојевић.

Изградња канализационе мреже предвиђена је у дужини од 12 километара и њен обухват је обухват урбанистичког плана Дивчибара.

„Ми смо и више него задовољи са овим обухватом мреже и планираним постројењем, јер је у питању најсавременија технологија прераде. Пројекат је радио ЦИП, а пуну подршку пружили су нам из Министарства заштите животне средине, где су заиста министарка Ирена Вујовић, њени сарадници и експерти дали све од себе да нама олакшају да дођемо до правих резултата. А ово јесу и прави резултати и добре вести за Дивчибаре. Можда неко мисли да 12 км мреже није много, али ако кажемо да је испројектовано на тој дужини 520 шахти и да ће мрежа у потпуности покрити Дивчибаре, верујем да би закључак могао бити другачији“, каже Благојевић и додаје да град мора да се потруди да припреми новац за експропријацију и сервисне саобраћајнице. Предвиђен рок за завршетак радова је крај 2026. године.

Изградња инфраструктуре, приступни пут, струја, вода, сада канализација, део су првих и најважнијих корака у развоју Дивчибара. Већ у следећем иде опремање Дивчибара мобилијаром, кантама за смеће, подземним контејнерима, уређење површина, израдом нове Тубинг стазе, Видиковца на Голубцу и другим садржајима, пошумљавање, али и презентација и промоција Дивчибара.

„Већ смо купили један камион смећар посебно за Дивчибаре, али се капацитети изђубравања и одржавања морају повећати и у броју људи и опреме која недостаје. Потом као последњи корак долази туристичка презентација планине за коју већ годину дана спремамо предивне маркетиншке алате, који ће поставити нове стандарде за израду истих на нашем простору. Све ово потребно нам је уколико заиста желимо да Дивчибаре буду и званично категорисане туристичким простором од стране Министарства туризма. За такво проглашење месецима спремамо апликацију за испуњење услова и у наредним данима се надамо посети комисије из Министарства, а одмах након тога додељивање категорије туристичког места. И не само да ћемо бити проглашени туристичким простором, већ ћемо бити на картама светских туристичких дестинација“, закључио је Благојевић.