Ваљево је град који нема листу чекања за 25-оро деце са инвалидитетом, узраста од пет до 19 година, која ће ове школске 2022/2023. године имати свог личног пратиоца. За ову услугу социјалне заштите, у буџету Ваљева је издвојено 19.2 милиона динара, што ће омогућити ангажовање личних пратилаца у континуитету током целе године.

„Град Ваљево је повећао број личних пратилаца, јер је до сада услугу користило 15-оро деце. Када смо схватили да се десеторо деце налази на листи чекања, нисмо имали дилему да издвојимо колико год је потребно новца, да ову скупу, али важну услугу омогућимо свој деци којима је потребна. Од децембра месеца финансирамо рад 25 личних пратилаца и верујем да ће они бити од велике помоћи нашој деци и њиховим породицама“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и потврдио опредељеност да Ваљево остане у врху градова у Србији по питању услуга социјалне заштите.

„Сврха ове услуге је пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке, ради укључивања у редовно школовање, активности у заједници, као и успостављање све већег нивоа самосталности деце која имају ограничења психичких и физичких способности. Зато смо веома поносни на чињеницу да смо достигли ниво да не постоји ниједно дете које има потребу за личним пратиоцем, а да му то нисмо омогућили“, каже Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјална питања.

У Ваљеву се ова услуга спроводи од 2016. године, када се почело са седморо деце. Друштво за церебралну парализу је овлашћени и лиценцирани пружалац услуге личног пратиоца, који је изабран путем преко јавне набавке и који реализује ову услугу од почетка.