Данас  се навршавају  22 године од кад је на небу над Ваљевом херојски погинуо пуковник пилот Миленко Павловић. Дан сећања на храброг пилота који је погинуо у неравноправној борби против НАТО авиона током бомбардовања Србије 1999. године, започео је прелетом два авиона МИГ-29.

Потом је свештенство Епархије ваљевске одржало помен испред споменика пилоту у Улици Владике Николаја. Затим су цвеће положили породица- супруга Славица и синови Срђан и Немања, брат, делегација Команде РВ и ПВО коју је прдводио генерал-мајор Душко Жарковић, представници Команде Гарнизона у Ваљеву коју је предводио командант Другог центра за обуку потпуковник Саша Стојиљковић, представници Града Ваљева- градоначелник Лазар Гојковић, председница Скупштине др Снежана Ракић и заменик председника Скупштине Виктор Мићић, представници општине Осечина, које је предводио председник општине Никола Томић, делегација Полицијске управе Ваљево,  делегација ХК „Крушик“ на челу са директором Владаном Лукићем, представници СУБНОР-а и остали поштоваоци лика и дела Миленка Пвловића, међу којима је доста деце.

Делегације су обишле и  село Бујачић и спомен-обележје на месту пада авиона. Командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић се обратио присутнима.

Његово херојство симболично обилази свет и на поштанској марки. Војни аеродром „Батајница“ код Београда преименован је 2019. године у аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић“. Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да  је пуковник –пилот Миленко Павловић  модерни херој Србије:

„Данашње генерације  памте подвиг овог племенитог пилота, који је живот изгубио на небу изнад Ваљева! Његов частан живот и професионално обављање војничког позива, али и чин жртвовања, да би спасао млађе колеге, наш народ је већ препознао и цени ево већ 22 годину након НАТО бомбардовања. Част ми је да се са породицом Павловић поклоним сенима пилота Миленка Павловића и да се данас подсетимо његовог живота и херојске смрти! Иако је породица изгубила свог оца и мужа, Србија и Ваљево су добили хероја, који је путоказ данашњим генерацијама да поштују жртве предака, да би ми данас живели у слободној и безбедној држави“, рекао је градоначелник Ваљева.

Командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић је рекао да је судбина наметнула да Миленко Павловић лети изнад свог родног краја  у ком су се у прошлости дешавали многи историјски догађаји:

„Чин јунаштва, храбрости, патриотизма су определили да пуковник Павловић одлети право у легенду. Ово је био последњи Миленков лет, лет којим се бранећи своју отаџбину, жртвујући себе за слободу свог народа сврстао у ред бесмртних. Волео је свој родни крај, своју земљу, пилотски позив, али пре свега своју породицу. Умешним командовањем и својом појавом уливао је поверење и био чврст ослонац својим саборцима, пилотима, техничарима, официрима, подофицирима и војницима. Способност пуковника Павловића, његових најближих сарадника и свих припадника 204. Ловачког-авијацијског пука  одлучујуће је утицала да упркос изразитој надмоћи агресора, јединица функционише за све време рата.

За свој рад је добио бројна признања и одликовања. Медаљу за војничке врлине 1981, оредн за војне заслуге са сребрним мачевима 1988, за испољено јуначко дело одликован је Оредном за заслуге у области одбране и безбедности првог степена и Оредном храбрости. А  4. маја 2011. године Српска православна црква доделила је породици Орден Светог владике Николаја. Одлуком командната РВ и ПВО 201. године постхумно му је додељен златни летачки знак. Иако време несумњиво пролази, а данас после 22 године, а сигуран сам и после 122 године, сећање на храброст, несебичност, патриотизам и јунаштво пилота-пуковника Миленка Павловића биће све јача и јача. Његово херојско дело, патриотизам, однос према Србији и српском народу, представља надахнуће садашњим и будућим генерацијама ватдухопловаца. Сврстао се у строј српских јунака, који су личним примером  показали како се брани војничка част и понос, стављајући сопствену жртву на олтар отаџбине.

Велики човек, пуковник-пилот Миленко Павловић одлетео је у строј вечне небеске ескадриле ваздухопловаца, овенчане славом и чашћу професије да вечно живи. Вечна слава хероју пилоту-пуковнику Миленку Павловићу! Живела Војска Србије, живела Република Србија!“

Због пандемије Корона вируса, ове године је изостао пригодан програм, али је приметно интересовање Ваљеваца који су у великом броју присуствовали полагању цвећа како у Улици Владике Николаја, тако и у селу Бујачићу, где мештани сваке године угосте породицу и госте поред спомен-обележја. То је знак да успомена на храброг пилота наставља да живи у душама људи и да из године у годину расте број поштовалаца Миленка Павловића.

Потпуковник Миленко Павловић је рођен у Горњем Црниљеву, 5. октобар 1959. године. Био је пилот Војске Југославије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Да би спречио млађег колегу да крене на ризичан лет , Павловић  је пришао авиону и рекао:

„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу“. Извукао је из кокпита младог пилота и полетео пут родног краја. Лет је трајао 12 минута и забележене су његове последње речи када се сусрео са непријатељским авионима:

„Видим их, али виде и они мене! Имају ме!“

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.