Награде града Ваљева за 2020. годину додељене су синоћ у Свечаној сали Ваљевске гимназије. Иако се награде додељују поводом 20. марта- Дана града Ваљева, због корона вируса додела награда је била померена на 9. август, када су у склопу „Тешњарских вечери“ награђени најуспешнији појединци и колективи, као и ђаци генерације за школску 2019/2020. годину.

Након интонирања химне „Боже правде“, добитницима је честитао градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

„Поносан сам што сам градоначелник Ваљева који ће имати част да додели признања баш вама! Ваша постигнућа завређују да им укажемо дужно поштовање и поносни смо што смо ваши суграђани!

Награду ћемо постхумно доделити нашем покојном владики Милутину, као још један чин дубоког поштовања које осећамо према њему и према свему чиме је задужио Ваљево!

Хоћу да верујем да је ово последњи пут да нам епидемија диктира животе! И сами можемо допринети да се 2020. и 2021. година не понове у епидемиолошком смислу, тако што ћемо наставити да се вакцинишемо у што већем броју!

Сигуран сам да у овом тренутку настају бројна дела којима ћемо се поносити у годинама које долазе. И сви ви, данашњи добитници награде града Ваљева, као и најбољи ђаци Ваљева у школској 2019/2020. години имате нашу подршку да наставите са добрим резултатима“, рекао је градоначелник Гојковић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и председница Комисије за доделу награда др Зорица Јоцић су потом уручили дипломе добитницима.

Награде града Ваљева су додељене:

1. у области образовања и васпитања: ВЕЉКУ ЋИРОВИЋУ, професору математике

2. у области стваралаштва и постигнућа ученика и студената  две награде: МАРИЈИ ОБРАДОВИЋ, ученици и АНДРЕИ КАБИЋ, студенту

3. у области заштите животне средине: КЛУБУ АРС НОВА ИЗ ВАЉЕВА

4. у области медицине и бриге о здрављу  две награде: ДР СНЕЖАНИ АРСЕНИЈЕВИЋ, доктору медицине и специјалисти инфектологије и ДР БРАНКИ АНТИЋ, доктору медицине и специјалисти Опште медицине,директорки Дома здравља Ваљево

5. у области социјалне заштите и хуманитарног рада две награде: УДРУЖЕЊУ РОДИТЕЉА ДЕЦЕ, ОМЛАДИНЕ И ОДРАСЛИХ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ „ЗАГРЉАЈ“ ВАЉЕВО и ГАБРИЈЕЛИ ШИПОШ, председнику Удружења Грађана за помоћ и подршку особама са Аутизмом

6. у области хуманости две награде: ВЛАДИМИРУ ДИМИТРИЈЕВИЋУ, главном техничару кућног лечења у Дому здравља Ваљево и координатору вакциналног пункта у време ЦОВИД-19 и ТИМУ КОВИД АМБУЛАНТЕ – ОДСЕК ЗА ТЕСТИРАЊЕ (Огњен Андрић, Кристина Радовановић, Милена Матић, Саша Јанић, Драгица Савић и Владимир Ђорђевић)

7. у области уметности и  културе: ВАЉЕВСКОЈ КУЛТУРНОЈ МРЕЖИ ВАКУМ ВАЉЕВО

8. у области чување и неговање традиције ваљевског краја: ДРАГОМАНУ МЕДУЛОВИЋУ ПРОКИ, кореографу и РАДУ ОБРАДОВИЋУ, мајстору за израду фрула и двојница

9. у области спорта  две награде: ВЕТЕРПОЛО КЛУБУ „ВАЛИС“ и ДЕЈАНУ МИЗДРАКУ, кошаркашком судији, учеснику у полумаратону и тријатлону

Ове године додељене су и две специјалне награде за животно дело постхумно епископу ваљевском Милутину, а Ваљевској гимназији за афирмацију Ваљева.

Старешина манастира Јовања, отац Михаило је примио награду у име Епархије ваљевске, а у име Гимназије директор школе Предраг Јевтић.

Др Бранка Антић се потом обратила, у име добитника и захвалила свом тиму и свим запосленим радницима Дома здравља, али и свим запосленим у здравственом систему Ваљева, који су се током најтежег периода пандемије вируса корона борили за здравље грађана.

Награђени ђаци генерације су:

1. Ђурђа Симић, Прва основна школа.

2. Марија Јанковић, ОШ „Владика Николај Велимировић“,

3. Софија Ненадовић, ОШ „Андра Савчић“,

4. Марија Петрић, ОШ „Нада Пурић“

5. Нађа Симић и Јанко Гођевац, ОШ „Сестре Илић“

6. Марко Параментић, ОШ „Милован Глишић“

7. Лука Симеуновић, ОШ „Десанка Максимовић“

8. Марија Обрадовић, Основна музичка школа „Живорад Грбић“

9. Маријана Марковић, ОШ „Илија Бирчанин“

10. Ана Симић, ОШ „Драгољуб Илић“

11. Софија Ковачевић, ОШ „Прота Матеја Ненадовић“

12. Иван Васиљевић, ОШ „Милош Марковић“

13. Лазар Лазаревић, ОШ Ваљевске гимназије

14. Ана Радовановић, ОШ „Свети Сава“

15. Марко Девић, Техничка школа Ваљево

16. Бојан Петровић, Економска школа Ваљево

17. Марија Крунић, Пољопривредна шкоал са домом ученика „Ваљево“

18. Младен Мирковић, Медицинска школа „Др Миша Пантић“

19. Јулија Божанић, Средња музичка школа „Живорад Грбић“

20. Милица Вишић, Ваљевска гимназија

Камерни хор „Абрашевића“, којим је дириговао проф. Драган Васиљевић је отпевао поред химне и и мото „Абрашевића“ и тиме увеличао овај догађај.