Студија изводљивости „Smart City Valjevo“ – унапређење јавне инфраструктуре кроз реконструкцију јавног осветљења уз примену мера енергетске ефикасности и смањења емисије СО2“, коју је припремила компанија Smart Energy Investment Kft огранак СЕИ Београд, представљена је данас у Ваљеву.

У оквиру студије приказана је техничка и економска оправданост улагања у унапређење јавне инфраструктуре у складу са стандардом СРПС ЕН 13201:2016. Предвиђено је 11.373 комада светиљки за замену и 232 управљачка система који ће регулисати аутоматско функционисање. Циљ пројекта је да систем јавног осветљења врши функцију без људског ангажовања односно аутоматски.
На локацијама где не постоји мрежа јавног осветљења предвиђена је уградња светиљки које се напајају из соларних панела и које су изван система јавног осветљења. Студија дефинише имплементацију светиљки са ЛЕД технологијом и проширивање СМАРТ елементима за комуникацију и повезивање на централни систем управљања.

,,Држава Мађарска наставиће са улагањем у Србију као и до сада. Верујем да ће оваквих пројеката бити све више како би се сигурним корацима отворила врата према ЕУ. Континуирано расте број мађарских инвестиција у Србији и такав темпо желимо да задржимо, што показује и ова студија”, изјавио је амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер.

Развој региона Балкана у свим сегментима је од изузетног значаја за Европу, навео је почасни конзул Мађарске у Србији Немања Милутиновић и додао да је политичка стабилност и стратешки односи између Србије и Мађарске у великој мери потврђују континуирани раст мађарских инвестиција и даље јачање односа. „Управо пројекти попут овог у Ваљеву су значајни и видљиви обичним грађанима који ће у овом случају имати бољу расвету, а град мање трошкове”, рекао је Милутиновић.
,,Светлосно загађење представља најбржи глобално растући проблем животне средине, а Ваљево је први град који је у склопу елабората и представљања пројекта дао пажњу и овој тематици. Поред економске и енергетске уштеде, овим пројектом се процењује значајно смањење светлосног загађења које ће утицати не само на повећање квалитета животне средине грађана, него и свих природних добара у околини града” , изјавила је Дејана Бјелајац представница невладине организације Carpe Noctem.
Поменута неповратна средства у износу од 82.857 ЕУР за израду студије о имплементацији јавног осветљења на територији града Ваљева усмерена су на развој Западног Балкана. Циљ пројекта јесте остваривање резултата у складу са Париским споразумом о клими.

,,Захвалио бих се амбасадору Мађарске у Србији Атили Пинтер, почасном конзулу Мађарске Немањи Милутиновићу и наравно директору компаније Smart Energy Investment Kft огранак СЕИ Београд Обраду Тадићу на труду, као и свима који су радили на студији изводљивости. Такође бих се завхвалио држави Мађарској која помаже и улаже у Републику Србију и локалне самоуправе, а самим тим и град Ваљево. Студија изводљивости показује да постављењем ЛЕД светиљки са технологијом можемо допринети великим уштедама, као и знатним смањењем емисије штетних гасова, самим тим и загађење ваздуха. Још једном бих се захвалио свима који су уложили свој труд у изради ове студује изводљивости и надам се да је ово само почетак једне успешне и дуге сарадње“, изјавио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.
„Заштита животне средине кроз уштеду енергије је императив садашњости. Резултати се могу остварити само и једино ако сви урадимо оно што можемо у свом окружењу. Радује нас чињеница да ова студија показује могућност смањења загађења уз побољшање квалитета осветљености и безбедности грађана, као и надоградња Smart City система функционисања који су препознали наши донатори WBGC (Western Balkans Green Centre) и Влада Мађарске. Ова донација потврђује одличне односе наших држава у најави следеће међувладине конференције која ће се одржати следеће недеље. Уверени смо да ће донатори имати разумевања да помогну и суфинансирају имплементацију мера из ове студије, наравно уз услов да локални партнер град Ваљево прихвати овај наш предлог. На основу ове студије стећи ће се услови да затражимо суфинасирање, а ми ћемо се као компанија, у том случају потрудити да реализујемо пројекат оваквог унапређења без додатног трошка за грађане и буџет Ваљева”, изјавио је Обрад Тадић, директор Smart Energy Investment Kft огранак СЕИ Београд.

Реализацијом пројекта постоји могућност уштеде на годишњем нивоу од око 3.700.000 кWх електричне енергије, односно око 2.114,7 тона СО2 годишње.
Применом модела јавно – приватног партнерства, инвестиције мађарске компаније СЕИ у систем јавног осветљења у Републици Србији до сада су биле око 16 милиона евра.