До почетка идуће грејне сезоне, у Ваљеву би могло да буде осетно мање загађење, јер је наш град од овог министарства добио 80 милиона динара за комплетну замену котлова у градској Топлани и још четири милиона за пошумљавање односно озелењавање јавних површина.

Тим поводом је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најпре обишла Топлану, где се упознала са детаљима ове инвестиције, која ће значајно смањити аерозагађење у Ваљеву.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио Влади Србије и министарству који су препознали проблем и омогућили да се коначно почне са решавањем вишедеценијског проблема прекомерног загађења ваздуха у Ваљеву.

Министарка је похвалила Ваљево због чињенице да има пројекте и жељу да реши аерозагађење у граду.

„Град је конкурисао на два конкурса која су успешно прошла, прве свега треба нагласити „Пројекат за пошумљавање“, који спречава аерозагађење и оно што је најбитније, а то је да се изврши замена градског котла. Дуго се причало о Ваљеву, јер спада у град који је у врху скале са прекомерним аерозагађењем. Министартсво је по први пут ове године отворило средства за смањење аерозагађења широм Србије, преко 50 јединица локалне самоуправе се пријавило и освојило средства за овај пројекат“, рекла је министарка.

„Овај проблем који је од животног значаја за опстанак Ваљева не може да се реши без помоћи државе и зато сам заиста срећан што смо заједнички почели да испуњавамо оно најважније обећање које смо дали, а то је да ће грађани Ваљева удисати чистији ваздух. Сигуран сам да ћемо већ од следеће грејне сезоне осетити бољитак у граду. Што се тиче средстава које смо на овом јавном позиву добили, добили смо их за конкретне пројекте. То је проширење топловодне мреже, изградња вреловода „Железничка“ у дужини од 1250 метара за прикључење објеката за Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање, Историјског архива, а упоредо са изградњом примарног вреловода, стварају се услови за изградњу прикључног вреловода за објекат касарне „Војвода Живојин Мишић“ и објекте који су на тој локацији у изградњи. Затим замена енергента на котлу од 50 мегавата, где са мазута прелазимо на природни гас“, рекао је градоначелник.

Он је истакао да је трећи пројекат  вредности 5 милиона динара, од чега је Министарство издвојило 4 милиона, а град Ваљево ће партиципирати са милион динара и односи се на пошумљавање, односно на озелењавање.

„Идеја пројекта је да дуж нове Улице Мирка Обрадовића засадимо бар 150 стабала дрвећа, а засадићемо их у највећем градском насељу Колубара 2. Дакле опораваљмо рањена плућа Ваљева заједно са Владом Републике Србије и надлежним министарством. Још једном бих искористио прилику да се на томе захвалим министарки и да кажем да очекујем и да се надам да ћемо наставити сарадњу на здравијој и зеленијој Србији и Ваљеву. Са укупно 103 милиона за ова три пројекта започињемо решавање вишедеценијског проблема аерозагађења. Што се тиче радова, у наредних неколико дана расписаћемо јавну набавку, прикупићемо сву документацију за расписивање јавне набавке и за неких 30 – ак дана од тог момента ћемо имати изабраног извођача и сигуран сам да ћемо до нове грејне сезоне завршити све“, истакао је градоначелник.

Председник Србије Александар Вучић је у више наврата најавио гасификацију Ваљева и Град је све предузео да у наредних шест месеци припреми пројектну документацију, тако да би већ током новембра, децембра могли да почну први  радови на изградњи транспортног гасовода високог притиска,  упоредно са тим би се радила и прва главна мернорегулациона станица која би била у Привредној зони, нагласио је градоначелник и додао да је износ тих радова  29 милиона евра, а у другој фази била би гасификација града и вредност тих радова је негде око 14 милиона евра. Средства су обезбеђена од стране државе.

„Покушаћемо да ако нам средства дозволе да определимо новац за бесплатни прикључак и бесплатне подстанице. То су све ствари које су јако битне за смањење аерозагађења у граду. Један димњак мање, дишемо чистији ваздух“, закључио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

„Оно што је важно за све грађане је да схвате колико је важан гас да га користе и да им се тиме омогућава бесплатан прикључак на гас, а Град ће имати још нека изненађења и повластице што је изузетно важно. Аерозагађење није једини проблем у граду Ваљеву, а оно што такође утиче на животну средину је и чврст отпад“, истакла је министарка Вујовић.

Министарка се данас у Ваљеву састала са директорима Регионалног центра за управљање отпадом „ЕКО Тамнава“ Зораном Петровићем, ЈКП „Видрак Ваљево“ Ксенијом Бадем и градским урбанистом Јасном Мићић.

„До краја године ће почети радови на регионалној депонији „Каленић“, за регион који обухвата 15 општина и који је најспремнији по папирологији и документацији. Користићемо средства из кредита што је једна од значајних ствари за читав овај регион. На овом пројекту је почело интензивно да се ради, и како наводи министрка суочили смо се са проблемима с којима нико није имао храбрости да се ухвати у коштац. Са следећом грејном сезоном имаћемо прве резултате, биће доста смањено аерозагађење, биће мање прашкастих честица у ваздуху, пре свега сумпора, постоји и статистика, тако да ће мерења у новој грејној сезони показати резултате“, закључила је министарка.

Министарка Ирена Вујовић је нагласила да је предузеће Србијагас и Министарство грађевине одредило цену прикључка на гас од 780 евра на три године, али да је циљ да се та цена још више спусти.

Градоначелник је рекао да се разматра могућност да прикључак, па чак и подстанице за довођење гаса до индивидуалних корисника, буду бесплатни за грађане Ваљева и да се финансирају из буџета Града.

Проблем ваљевске депоније је вишедеценијски, а решење је у изградњи Регионалног центра „Каленић“. Министарка је рекла да ће у трећем кварталу почети радови на изградњи Регионалне депоније, што подразумева да се до краја 2021. године прибави потребна документација и изврши јавна набaвака, па ће се након тога знати прецизан почетак ових радова.

Министарка је навела да је битно да се регионална депонија гради по свим европским стандардима, а да ће радови почети крајем године, то ће бити регион са 500.000 људи и да ће у Регионалном центру „Каленић“ бити уложен кредит од 26 милиона евра.

На питање новинара да ли ће се разговарати са компанијама које у Ваљеву истражују литијум, министарка Вујовић је  навела да јој је познато то питање, али да не постоји никакав званични захтев у Министарству заштите животне средине.

„Ово сада је све нагађање, оног тренутка када нам се обрате, стручни тим Министарства ће сугерисати да ли је технологија добра или не. Оног тренутка када се oбрате, радићемо по најстрожим стандардима и захтевати да се испуне сви услови“, закључила је министарка Ирена Вујовић.