Радионица „Како до енергетски ефикасне стамбене зграде“, у организацији УСАИД пројекта “Боља енергија”, одржана је данас у Градској управи Ваљево.

У име градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића, добродошлицу је пожелео Виктор Мићић, заменик председнице Скупштине града Ваљева. Том приликом је подржао иницијативу да се ова радионица одржи у Ваљеву и изразио лично задовољство, због тога што је енергетска ефикасност у овом моменту веома значајна тема.

Радионица у Ваљеву је једна у низу радионица које се спроводе у склопу активности “Увођење савремених технологија и мера енергетске ефикасности у стамбене зграде”, а намењена је енергетским менаџерима, регистрованим управницима зграда и заинтересованим представницима општинске администрације.

„УСАИД пројекат „Боља енергија“ је пројекат који је покренут крајем 2021. године, али у праксу смо кренули почетком ове године. Он у центру својих активности има управо енергестку ефикасност на локалу, са фокусом на зграде заједничког становања. Због чега зграде заједничког становања? Управо због тога што оне троше 40% укупне енергије. Као што видите, у протеклих пар месеци цене енергената су на историјском максимуму и не можемо очекивати да се то негде заустави. Управо то је разлог због чега УСАИД и Влада Америке стављају ову тему у приоритет. Највећи простор за уштеду је управо у зградама. Што се тиче индивидуалних домаћинстава, Влада Републике Србије и Министарство енергетике већ имају програме субвенционирања пројеката енергетске ефикасности у домаћинствима и информације говоре да је тај програм веома успешан. Информацију коју имам јесте да је преко 4000 домаћинстава до сада у Србији корисник те врсте субвенције. УСАИД воли да има директан контакт са корисницима и на локалима уску сарадњу са представнцима локалне самоуправе. Оно што је још битније јесте да овим путем директно сарађујемо са грађанима, они су у центру свих активности. Данашња радионица има за циљ да се кроз успостављање дијалога и комуникације са професионалним управницима покрену процеси промене на нивоу стамбених зграда у Србији што се тиче енергетске ефикасности, а дугорочни планови пројекта јесу да се поставе одрживи механизми финансирања и да се имплементирају одређени пилот пројекти, који ће да покажу да постоји велики разлог и велики простор за уштеде, управо у стамбеном сектору“, нагласила је Лена Братић, тим лидер за компоненту енергетске ефикасности УСАИД „Боља енергија“.

Подршка професионалних управника и власника станова у области енергетске ефикасности је на првом месту, а циљ данашње радионице јесте да се сагледају проблеми са којима се управници сусрећу и на који начин овај пројекат може утицати на решавање истих.
„Идеја данас јесте да од професионалних управника чујемо проблеме, са чиме се суочавају, њихове предлоге како неке ствари можемо да решимо и са друге стране да ми представимо на који начин пројекат може да допринесе решавању одређених проблема, у смислу јачања капацитета, иформисања, едукације и повезивања професионалних управника са локалним самоуправама.

Њима требају одређене информације и њима је потребна одређена подршка, како би они поставили себе стручно, професионално и оперативно. Постоје одређени проблеми са којима се професионални управници сусрећу и који они сами не могу да реше. У том контексту је заправо једна од активности ова радионица. Прво да видимо шта су то проблеми, на који начин пројекат кроз своје активности може да подржи процес решавања тих проблема, како би они могли ефикасно да функционишу, јер је дефинитивно да ће се њима станари обраћати када је енергетска ефикасност у питању“, рекла је Александра Станивуковић, регионални експерт за енергетску ефикасност.